2013. május 6., hétfő

Európai mozgalom indul a nemzeti régiók védelmében

Megalakult a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezésének polgári bizottsága

2013. április 30. és május 3. között megalakult Marosvásárhelyen a Székely Nemzeti Tanács javaslata alapján indítandó európai polgári kezdeményezés polgári bizottsága. Harmincadikán a Jókai utcai Bocskai teremben Marosszék Székely Tanácsa látta vendégül a bizottság három tagját: Boldoghy Olivért, Dabis Attilát és Izsák Balázst. Miren Martiarena Barkaiztegi, Jordi Xuclá i Costa, Publik Antal és Roland Dudda internetes telekonferencián, illetve telefonon erősítette meg korábbi vállalását, hogy részt vesz a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért indított európai polgári kezdeményezés beterjesztésében, azaz tagja lesz a kezdeményezés polgári bizottságának. A holland Drs. Frans Jeursentől technikai okok miatt ugyanez a megerősítés május 3-án érkezett meg.   
            A 211/2011 számú EU rendelet értelmében a szervezőknek olyan polgári bizottságot kell létrehozniuk, amely legalább hét olyan személyből áll, akik legalább hét különböző tagállamban rendelkeznek lakóhellyel. Bár a beterjesztés feltételei ebben a pillanatban teljesülnek, a továbbiakban újabb tagokkal fog bővülni a fentiekben bemutatott csoport,  hogy a bejegyzés után minél jobb körülményeket biztosítsanak az aláírások összegyűjtésének. Eddig a bizottságnak hét tagállamból (Ausztria, Hollandia, Magyarország, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia) van nyolc tagja, a szervezők tervei szerint ez kilenc országra és tizenegy személyre egészül majd ki.
            A Székely Nemzeti Tanács elnöke, Izsák Balázs kifejtette, hogy ezzel egy olyan európai szintű mozgalmat indítanak útjára a nemzeti régiók védelmében, amely túlmutat az európai polgári kezdeményezésen. A nyelvi, kulturális, nemzeti sajátosságokkal jellemezhető régióknak egymás törekvéseit kölcsönösen támogatniuk kell, hogy érvényre juthasson a területeiken élő népek, közösségek akarata. Ehhez együttműködésre van szükség, egymás kölcsönös megismerésére, és létre kell hozni európai szintén az együttműködés intézményi keretét.
  
                                                                                     A Székely Nemzeti Tanács
                                                                                                 Sajtószolgálata


Sepsiszentgyörgy – Marosvásárhely 2013. május 4.   

       
   

                     Boldoghy Olivér - Szlovákia          Dabis Attila - Magyarország                   Roland Dudda - Ausztria


  Izsák Balázs - Románia                  Drs. Frans Jeursen - Hollandia           Miren Martiarena Barkaiztegi 
                                                                                                                         Spanyolország

                                                       Anton Publik - Svédország    Jordi Xuclà i Costa - Spanyolország 

Magáról a kezdeményezésről további részleteket lehet olvasni angol, német, magyar, baszk, katalán, spanyol és lengyel nyelven:

http://www.nationalregions.eu/
http://www.nationaleregionen.eu
http://www.nemzetiregiok.eu
http://www.eskualdeaberria.eu/
http://www.regionynarodowe.eu/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése