2012. február 29., szerda

Gábor Áron díj az ETPKGY magyar delegációjának

A Székely Nemzeti Tanács a 2011-es év Gábor Áron Díját az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése magyar delegációjának ítélte. A kitüntetés átadására 2012. március 10-én, szombaton kerül sor Marosvásárhelyen, a Kultúrpalota nagytermében, a kitüntettek tiszteletére szervezett díszelőadás keretében, amely 19.00 órakor kezdődik. Ezt megelőzően 17.00 órától, közösen emlékezünk meg a Székely Vértanúkról, a Postaréten emelt emlékműnél. 1854-ben, itt és ezen a napon végezték ki a Makk-féle összeesküvés székely tagjait: Bágyi Török Jánost, Martonosi Gálfi Mihályt, Nagyváradi Horváth Károlyt.
Az emlékműre Jókai Mór sorait vésték, aki a célt, amelyért a mártírok életüket adták, a „törvényes, szabad és független nemzeti állásban” jelölte meg.
A Székely Nemzeti Tanács nyolc éve küzd Székelyföld önrendelkezéséért, amely a területi autonómia intézményei révén, XXI. századi megvalósulása lenne Székelyföld „törvényes, szabad és független nemzeti állásának”.
A Gábor Áron Díjat évről-évre azok kapják, akik abban az évben a legtöbbet tették ezért a célért, ezért második éve kapcsolja össze a Székely Nemzeti Tanács a Gábor Áron Díj átadását, a Székely Vértanúk emléknapjával.
A Székely Nemzeti Tanács küldöttsége 2010. szeptember 15-én tanácskozott a magyar delegáció tagjaival, akik vállalták, hogy támogatják, és az Európa Tanácsban képviselik Székelyföld autonómiatörekvését. Az ezt követő ülésszakokon a magyar delegáció minden alkalmat kihasznált, hogy Székelyföldre terelje a figyelmet, és a Közgyűlés megismerje a székelyek jogos és az Európa Tanács dokumentumaival is összhangban levő törekvését. Az igazi áttörést a 2011/1832 számú határozat jelentette, amely magyar kezdeményezésre tette a tagállamok feladatává az autonómia szavatolását az önrendelkezési jog biztosítása érdekében.
A szervezők egész Székelyföldről várják a résztvevőket, elsősorban a Székely Nemzeti Tanács küldötteit, a települési székely tanácsok tagjait, de örömmel fogadnak minden érdeklődőt.
A Székely Nemzeti Tanács sajtóirodája
Ferencz Csaba, tájékoztatási alelnök
Sepsiszentgyörgy 2012. február 20.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése